Uw scooter verkopen? Schrijf het kenteken over.

overschrijvenVerkoopt u uw scooter? Dan dient het kenteken overgeschreven te worden op naam van de koper. Wij merken dat men hier regelmatig over belt en hier niet altijd van op de hoogte is. Daarom lichten wij het graag nog eens toe in deze nieuwsbrief.

Kentekenbewijs compleet

Als u uw scooter gaat verkopen, moet u uw kentekenbewijs compleet hebben. Bent u (een deel van) het kentekenbewijs en/of de tenaamstellingscode kwijt? Dan moet u eerst een vervangend kentekenbewijs aanvragen bij de RDW of een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.

Overschrijven kenteken

U kunt het kenteken laten overschrijven bij een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie. Veel PostNL balies zijn ook kentekenloket. Via de website van PostNL kunt u een kentekenloket bij u in de buurt opzoeken. U kunt uw kenteken ook online overschrijven via de DigiD app.

Het overschrijven bij een kentekenloket of RDW-balie gaat als volgt:

 1. Voor het overschrijven van het kenteken zijn de volgende documenten nodig:
  – Een geldig legitimatiebewijs van de koper
  – Het originele Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs van het kenteken
  of
  – Het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode
 2. Bij het loket wordt het voertuig op naam van de koper gezet. De koper krijgt dan een tenaamstellingsverslag mee. Dit is een schriftelijke bewijs van de overschrijving met de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. Het tenaamstellingsverslag wordt ook naar uw Berichtenbox (digitale brievenbus van de overheid) verzonden. Tevens wordt er een vrijwaringsbewijs verstrekt. Dit document toont aan dat het kenteken niet meer op uw naam als verkopende partij staat. U stuurt een kopie van het vrijwaringsbewijs naar ons kantoor, zodat wij uw verzekering kunnen beëindigen per vrijwaringsdatum.
 3. Vanaf dat moment is de kopende partij verantwoordelijk voor het kenteken en alle zaken die hierbij horen (zoals een scooterverzekering).
 4. De koper krijgt een nieuwe kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode thuis gestuurd.

Mocht u nog vragen hebben over het overschrijven van uw scooter, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.