Het risico van keyless entry

keyless entryVeel moderne auto’s zijn voorzien van een ‘keyless entry’-systeem. Deze voertuigen ontgrendelen zichzelf zodra de autosleutel in de buurt komt. Handig, zult u in eerste instantie denken. Maar helaas brengt dit systeem ook grote nadelen met zich mee. De voertuigen met een dergelijk systeem zijn namelijk erg diefstalgevoelig.

Hoe werkt ‘Keyless Entry’?

Wanneer een auto is voorzien van keyless entry, zal de auto automatisch van het slot af gaan wanneer de sleutel (voorzien van een chip) in de buurt van het voertuig komt. Met een druk op de knop kan de motor worden gestart. Bij het weglopen met de sleutel gaat de auto automatisch weer op slot.

Relay attack

Volgens specialisten zijn alle auto’s van 2017 of eerder voorzien van dit systeem, makkelijk te hacken. Criminelen kunnen zich toegang tot de auto verschaffen door een zogenaamde ‘relay attack’. Met behulp van een apparaatje wordt het signaal van de sleutel opgepikt en gekopieerd. Op die manier is de auto voor dieven gemakkelijk te openen. 

Niet alleen worden auto’s met keyless entry vaker gestolen, ook is er vaker sprake van diefstal uit de auto, zonder dat er braaksporen zijn. Dat kan er ook nu al voor zorgen dat een verzekeraar weigert de schade te vergoeden.

Diefstalmeter

Bewustwording is een groot onderdeel in de strijd tegen relay attacks. Op www.diefstalmeter.nl kunt u checken hoe groot het risico is dat uw voertuig gestolen wordt.

Wat kunt u doen?

U kunt zelf maatregelen nemen om de kans op een relay attack bij uw voertuig te verlagen. 

  • Berg de sleutel goed op. Leg deze bijvoorbeeld niet vlakbij de voordeur. Het signaal van de sleutel reikt tot maximaal zes meter, dus houd hier rekening mee bij het opbergen van de sleutel.
  • Monteer een goedgekeurde startonderbreker met een eigen autorisatie. Deze voorkomt in ieder geval dat de auto wordt meegenomen.
  • Laat keyless entry uitschakelen door de dealer.
  • Koop een sleuteltasje of -bakje voorzien van metaal(folie) die het signaal blokkeert.
  • Monteer een extra stuurslot.
  • Informeer bij uw dealer of er software-matige aanpassingen mogelijk zijn.
  • Parkeer uw voertuig waar mogelijk in het zicht en in het licht, of in een garage.


Bronnen:

Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit

KIWA

Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit